top of page

Vyriausybė vėl pamiršo savo pažadus akademinei bendruomenei



Šiandien Lietuvos Respublikos Seimas priėmė 2018 metų biudžetą, kuris, pasak premjero Sauliaus Skvernelio, socialiai jautresnis ir atsakingesnis, orientuotas į labiausiai pažeidžiamas gyventojų grupes bei socialinės atskirties mažinimą. Deja, Vyriausybės ir valdančiosios Seimo koalicijos atstovai liko kurti studentų bei jaunųjų mokslininkų prašymui skirti papildomus 5 milijonus eurų stipendijų didinimui.


 „Valdžia teigia, jog jos prioritetas yra švietimas, tačiau kaip matome, priimami sprendimai yra priešingi šiai sakomai pozicijai. Liūdna, kad pažadai studentams bei jauniesiems mokslininkams eilinį sykį subliuško ir iš esmės vėl esame palikti likimo valiai“,  - teigia Lietuvos studentų sąjungos (LSS) prezidentas Eigirdas Sarkanas.

 Dar 2014 metais Lietuvos Respublikos Vyriausybė ir Studentų sąjunga pasirašė ketinimų protokolą, kuriuo Vyriausybė įsipareigojo iki 2018 metų palaipsniui didinti studentų bei doktorantų stipendijas bent 50 proc., tačiau šie ketinimai buvo užmiršti. Nors apie įsipareigojimus priminė Studentų ir Jaunųjų  mokslininkų sąjungos, tiek Vyriausybė nepritarė skirti 5 mln. eurų stipendijoms, tiek Seimas liko kurčias – už šį pasiūlymą balsavo tik 51 Seimo narys.


 „Vienas iš esminių šios Vyriausybės prioritetų yra darnaus mokslo ir studijų tinklo sukūrimas, bei finansavimo į švietimą ir mokslą pertvarka. Turint tai omeny, skamba visiškai absurdiškai, kad būtent Vyriausybė nepalaiko Lietuvos studentų ir Jaunųjų mokslininkų sąjungų siūlymo investuoti sąlyginai nedidelę sumą biudžetui, kuri lygi 5 km papildomo asfalto kasmet," - teigia Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkė dr. Milena Medineckienė.


 Stringanti aukštojo mokslo reforma, nerandamos lėšos dėstytojų atlyginimams bei studentų ir doktorantų stipendijoms – šių dienų realybė, su kuria gyvena visa akademinė bendruomenė. Tačiau Vyriausybė džiaugiasi galėdama didinti finansavimą neprioritetinėms sritims, pavyzdžiui, prokurorų algų kėlimui. Lėšų atsirado  kelti ir valstybės tarnautojų atlyginimus, tačiau studentai paliekami likimo valiai, o lėšos studentų socialinės ir finansinės padėties gerinimui jau ne pirmus metus ir lieka tik deklaratyvi idėja.


Kontaktiniai asmenys:


Lietuvos studentų sąjungos prezidentas

Eigirdas Sarkanas

Tel. nr. +370 651 90 983


Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkė

dr. Milena Medineckienė

El. p. milena@ljms.lt

Tel. nr. +37067020550

bottom of page