top of page

Karolinos viešojo kalbėjimo istorija: nuo kaustančios scenos baimės iki oratorystės pavyzdžio

„Kas baisiausia sakant viešąją kalbą? Baimė atlaikyti klausytojų žvilgsnius, nepamiršti teksto, nepaslysti scenoje, o kur dar neužtikrintumas, ar gerai atrodai“, – apie žmogiškąjį nuogąstavimą suklupti prasitaria „Tyrėjų Grand prix 2023“ organizatorė Žaneta Freyer.


Ji, kaip ir Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) doktorantė Karolina Maleckaitė, laimėjusi 2022 metų Tyrėjų Grand Prix, žino, kad prisijaukinus viešojo kalbėjimo baimę atsiveria dar nepatirti horizontai.

Ypač, jei esi motyvuotas mokslininkas tyrėjas ir žinai, ką nori pasakyti susirinkusiai auditorijai, tad tikimybė, kad tapsi kitus įkvepiančiu kalbų sakytoju, didelė.

Štai ką pasakoja šiame renginyje sudalyvavusi fizikė doktorantė K. Maleckaitė: „Pradėjusi bendrauti su Tyrėjų mentoriais supratau, kad mokslininkai mąsto savo terminais, gyvena savo mažose „dėžutėse“ ir ne visada suranda tinkamiausių žodžių paaiškinti, kokia jų darbo prasmė. Jei visai tiksliai, tai ne tik mokslininkai, daugelio kitų sričių specialistai, taip pat. Tiesa ta, kad kalbame per daug sudėtingai, mūsų terminai nėra visiems žinomos tiesos.“


Anot mokslininkės, jos kolegos to viešai nepripažins, bet šiuo atveju, ugdant oratorystės sugebėjimus, mokslininkus paperka kūrybinis procesas.

„Tyrėjų Grand prix 2023“ konkursas, anot jos, yra galimybė gauti nemokamas asmenines konsultacijas su komunikacijos ekspertais, taip pat tai išskirtinis šansas patobulinti savo gebėjimus.

„Tiesa ta, kad viešasis kalbėjimas ir gebėjimas pristatyti retą iš mūsų aplenks darbovietėje. Tiek prieš vadovus ar kolegas mokslo konferencijoje – kalbėti reikės visur. Tad kodėl nepasilengvinus šios neišvengiamybės“, – svarsto šį kelią jau praėjusi fizikė doktorantė K. Maleckaitė, apibūdinanti save kaip ne itin kalbią asmenybę.

Tuo metu Ž. Freyer vertinimu, individualūs apmokymai visuomet turi didesnę vertę nei piniginis prizas: tiesioginį patyrimą žmonės prisimena ilgiau ir gali ji pritaikyti įvairiose situacijose, ypač, jei mokymai individualūs (scenos, retorikos, psichologijos, kūno kalbos ar minčių raiškos), jie daro stebuklus.


Neabejojame dėl vieno – kiekvienas motyvuotas tyrėjas gali tapti viešu kalbėtoju! Tad, visus, kurie dar nesijaučia stiprūs kalbų sakyme arba nori sustiprinti savo oratorystės įgūdžius, kviečiame iki birželio 18 d. registruotis į konkursą „Tyrėjų Grand prix 2023“ ir sustiprėti.

bottom of page