top of page

„Tyrėjų Grand Prix“ nugalėtoja: apie mokslą reikia mokytis kalbėti paprastai

Atnaujinta: 2022-12-15

Pirmajame mokslo populiarinimo konkurse „Tyrėjų Grand Prix“ triumfavo Karolina Maleckaitė, Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) doktorantė, kuri paprastai paaiškino, kodėl tyrinėja ląstelių klampumą ir kuo šis tyrimas aktualus visuomenei.



Nuotraukos autorius: Gintaras Jonaitis (LJMS)

„Lietuvos stiprybė ir išskirtinumas – išsilavinę žmonės. Pirmą kartą inicijuodama mokslo populiarinimo konkursą „Tyrėjų Grand Prix“ norėjau atkreipti dėmesį į Lietuvos jaunųjų mokslininkų vykdomus tyrimus bei domėjimosi sritis. Renginio rezultatai pranoko lūkesčius – sulaukėme ne tik jaunųjų mokslininkų, bet ir visuomenės susidomėjimo. Toks pozityvus vertinimas – paskatinimas mums ir kitais metais vėl organizuoti konkursą“, – sako konkurso iniciatorė ir pagrindinio prizo steigėja Norvegijos lietuvė Žaneta Frayer.


Nuotraukos autorius: Gintaras Jonaitis (LJMS)

„Tyrėjų Grand prix“ nugalėtoja K. Maleckaitė, Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) doktorantė, sako, kad viena iš priežasčių, kodėl nusprendė dalyvauti konkurse, buvo mesti iššūkį sau ir išmokti sudėtingus mokslo dalykus papasakoti paprastai.

„Dažnai sulaukdavau klausimo – ką tu dirbi. Ir retai pavykdavo suprantamai paaiškinti, ką iš tiesų darau. Taigi konkurse dalyvavau todėl, kad išmokčiau paaiškinti savo šeimai ir draugams, ką aš tyrinėju ir koks mano tyrimų tikslas“, – kalba doktorantė K. Maleckaitė, kuri į renginį susirinkusiai smalsiai auditorijai per 4 min. suprantamai paaiškino, kodėl tyrinėja ląstelių klampumą.


Nuotraukos autorius: Gintaras Jonaitis (LJMS)

Ji detalizuoja, kad ruošiantis konkurso finalui ypač pravertė mentorių įžvalgos ir praktiniai patarimai, kurie padėjo suprasti, kad pristatant savo disertacijos temą reikia koncentruotis ne į tyrimo eigos detales, o visą dėmesį skirti metodo pritaikymui bei paaiškinimui, kodėl visuomenei toks mokslinis atradimas yra reikalingas.

Pagrindinis konkurso „Tyrėjų Grand Prix“, kurį organizavo Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjunga, tikslas – suteikti galimybę doktorantams suprantamai ir patraukliai pristatyti savo vykdomus tyrimus bei populiarinti mokslą visuomenėje.

Nuotraukos autorius: Gintaras Jonaitis (LJMS)

Konkurso finale dalyvavo 10 įvairias mokslo sritis atstovaujančių doktorantų. Jaunieji mokslininkai kartu su viešojo kalbėjimo specialistais paruošė 4 min. pranešimus, kuriuose stengėsi paprastai ir aiškiai pristatyti savo tyrimų objektą. „Tyrėjų Grand Prix“ dalyvius vertino komisija, kurią sudarė dr. Urtė Neniškytė, neuromokslininkė, Goda Raibytė-Aleksa, mokslo žurnalistė, Aleksandras Špilevojus, aktorius, ir renginio žiūrovai, kurie už labiausiai patikusius doktorantų pristatymus balsavo mobiliąja programėle. Laimėtojui atiteko 2.000 Eur prizas.




Mokslo populiarinimo renginiai visuomenei padeda geriau suprasti, kokius reikšmingus tyrimus atlieka doktorantai ir kaip mokslo atradimai gali pakeisti mūsų visų gyvenimus.

„Šiandieninėje visuomenėje, kuomet apie mokslo pasiekimus sklando nemažai mitų ir sąmokslo teorijų, tokio pobūdžio renginys kaip „Tyrėjų Grand Prix“ padeda ne tik visuomenei geriau suvokti, ką veikia mokslininkai, bet ir mokslininkams susiorientuoti, kad be visų jų vykdomų veiklų yra labai svarbi aiški ir suprantama komunikacija apie jų mokslo pasiekimus. Sveikinu visus dalyvius pradėjusius kelią ne tik sėkmingos mokslininkų karjeros, bet ir sėkmingos mokslo žiniomis paremtos informacijos komunikacijos link“, – sako Jaunųjų mokslininkų sąjungos pirmininkė Jovita Žėkaitė-Maconko.

bottom of page