top of page

Ką reškia būti II pakopos studentu?

Geriausių magistrinių darbų konkurso organizatoriai, nusprendė pakalbinti Geriausių magistrinių darbų konkurso 2020 m laureatus.



Matas Tartėnas (Gamtos mokslų srities laureatas)

Trumpai apibūdinkite savo magistro studijas, kaip jas vertinate? Ar siūlytumėte kitiems studijuoti?


Studijavau Vilniaus Universiteto Teorinės fizikos ir astrofizikos studijų programoje. Studijų programa sugalvota, kad be bendrųjų dalykų, studentai galėtų pasirinkti specializuotis teorinės fizikos ar astrofizikos srityse. Paskaitose tikimasi didelio studentų įsitraukimo ir aktyvumo.

Magistro studijas vertinu gerai, studijuojami dalykai buvo įdomūs ir reikalavo daug savarankiško darbo/gilinimosi. Žinoma siūlyčiau studijuoti visiems, kam įdomu. Būsimus studentus tik norėčiau perspėti, kad vienaip ar kitaip, teks susidraugauti su programavimu ir būtų neblogai nebijoti matematikos.


Kaip pasirinkote būtent tokią magistro darbo temą?


Dar pirmo kurso pabaigoje nusprendžiau, kad noriu daugiau studijuoti astrofiziką. Neužilgo susipažinau su būsimu vadovu Kastyčiu Zubovu. Kastytis man pasiūlė temą, kuri leistų susieti didelius ir mažus ( kosmiškai :) ) mastelius - galaktikos centro aktyvumo epizodo Paukščių Take modeliavimą.

Tema pakankamai plati ir rezultatai buvo tikrai įdomūs, ir toliau nagrinėtas pasirinktas tyrimų objektą ir magistrantūroje.


Kokiais esminiais rezultatais galėtumėte pasidalinti su plačiąja visuomene?


Paukščių Tako, kaip ir daugelio kitų galaktikų, centre yra supermasyvi juodoji skylė. Karts nuo karto galaktikų centruose vyksta aktyvumo epizodai, jų metu juodoji skylė akretuoja didelius kiekius dujų, to pasekoje centras šviečia palyginamai su visa likusia galaktika. Tokie aktyvumo tarpsniai gali palikti žymių ne tik arti juodosios skylės, bet ir visoje galaktikoje. Paukščių Take prieš kelis milijonus metų būta aktyvumo epizodo, kuris greičiausiai išpūtė Fermi burbulus, tačiau mes nežinome, kaip dideli kiekiai dujų priartėjo pakankamai arti juodosios skylės.

Darbe buvo patikrintas vienas iš galimų aktyvumo epizodo įžiebimo scenarijų - dujų debesies susidūrimas su juodąją skylę supančiu dujų žiedu. Išnagrinėta, kaip akrecija priklauso nuo susidūrimo kampo ir nustatyta, kad aktyvumo epizodą pradėti galėtų susidūrimas priešinga žiedo sukimuisi kryptimi1 - taip dujos būtų pristabdomos ir nukristų pakankamai arti centrinės juodosios skylės. Susidūrimai žiedo sukimosi kryptimi padeda užauginti šiuos žiedus, taigi galimas cikliškumas, kuomet iš didesnių mastelių centran patenkančios dujos augina centrinį žiedą, kol mažiau tikėtinas didesnis priešinga kryptimi įkritęs debesis inicijuoja aktyvumo epizodą.

Tačiau šitai tikrai nėra tyrimų pabaiga - reikia detaliau išnagrinėti, pavyzdžiui, juodosios skylės grįžtamojo ryšio poveikį. Taip pat, kiek galima taikyti tokį patį modelį kitoms galaktikoms?


Ką galite parekomenduoti studentams rašantiems bakalauro ar magistro darbus?


Rašymas tikrai nėra mano stiprioji pusė. Tačiau jau supratau, kad nuo jo moksle nepabėgsi. Todėl, manau, svarbu skaityti straipsnius, pratintis prie mokslinio stiliaus, bei stengtis rasti žmonių, kurie galėtų kritiškai iš šono pažvelgti į vizualizacijas ir grafikus. Pripratus prie savo duomenų, kartais lengva pamiršti, kad kiti matys juos pirmą kartą.


Kaip įsivaizduojate savo ateities planus? Ar siesite savo ateitį su akademine veikla?


Visada norėjau būti mokslininku ir kol kas neatradau, kas mane nukreiptų iš kelio.



Miglė Lapėnaitė (Socialinių mokslų srities laureatė).

Trumpai apibūdinkite savo magistro studijas, kaip jas vertinate? Ar siūlytumėte kitiems studijuoti?


Magistro studijos Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institute buvo įdomios ir kupinos akademinių iššūkių. Pavyko sau įrodyti, kad reikia nebijoti imtis tyrimo temų, kurios iš pirmo žvilgsnio atrodo sunkiai įveikiamos. Su dideliu darbu ir užsispyrimu galima sėkmingai pabaigti studijas, įgyti žinių ir įgyvendinti tikslus. Studijuoti pasiūlyčiau tiems, kurie nori platesnio požiūrio į pasaulį ir galimybės laisvai rinktis bei ieškoti asmeniškai dominančių temų.


Kaip pasirinkote būtent tokią magistro darbo temą?


Konfliktų ir taikos studijomis domėjausi jau nuo bakalauro laikų, todėl vis ieškojau galimų analizės kampų būtent šios tematikos lauke. Moterys neretai yra priskiriamos prie taikos kūrimo ar palaikymo sričių, tačiau perskaičiusi kelias knygas ir straipsnius pamačiau, kad iš tiesų istoriškai moterų vaidmenys karuose yra kur kas platesni, taip pat galima rasti istorijų apie moteris teroristes ar vykdžiusias karo nusikaltimus. Ukrainos atvejis pasirodė itin tinkamas šiam darbui, nes konfliktas yra naujas XXI a. karų tematikoje ir vis dar tęsiasi.


Kokiais esminiais rezultatais galėtumėte pasidalinti su plačiąja visuomene?


Pirma, dalyvauti savo šalies gynyboje gali visi, kurie yra pasiruošę psichologiškai ir fiziškai, nepaisant lyties.

Antra, moterų pirmose kovos linijose dar labai nedaug, o tai iš esmės atspindi tradicines moterų kare veiklos praktikas: pagalbinės ar karo buities funkcijos. Tai, viena vertus, yra susiję su egzistuojančiais stereotipais, kad karas nėra moterų reikalas. Kita vertus, tam yra teisinių ir politinių apribojimų.

Trečia, kiekvienas konfliktas yra unikalus ir reikalauja išsamios analizės. Iš pavienių tiriamųjų atvejų galima rasti tam tikras bendras tendencijas.


Ką galite parekomenduoti studentams rašantiems bakalauro ar magistro darbus?


Pagrindinė rekomendacija – planuotis laiką ir sunkiausius bei daugiausiai kantrybės reikalaujančius darbus įveikti rašymo proceso pradžioje. Atrodo savaime suprantama, bet verta sau vis priminti.


Kaip įsivaizduojate savo ateities planus? Ar siesite savo ateitį su akademine veikla?


Paprastai nesu linkusi kurti didelių ateities planų, nes viskas gana sparčiai keičiasi. Žinoma, mintyse dėlioju galimus krypčių scenarijus. Manau ir tikiu, kad ateityje akademinė veikla užims svarbią vietą mano gyvenime, o dabar galiu pasakyti, kad studijuoju doktorantūrą Lietuvos istorijos institute.


Citatos


„Magistrą studijuoti pasiūlyčiau tiems, kurie nori platesnio požiūrio į pasaulį ir galimybės laisvai rinktis bei ieškoti asmeniškai dominančių temų.“


„Pagrindinė rekomendacija – planuotis laiką ir sunkiausius bei daugiausiai kantrybės reikalaujančius darbus įveikti rašymo proceso pradžioje.“





bottom of page